Fordele og ulemper ved gulvlak! - Gulvafslibning med lakering og lak

Fordele og ulemper ved gulvlak! – Gulvafslibning med lakering og lak

Uanset om man får sit gulv afslebet eller nej, er der en gang imellem brug for at behandle gulvets overflade. Det gør man ved at bruge gulvlak, olie, lud eller nogle andre midler. Gulvet ser bedre ud og er mere slidstærkt efter at det bliver behandlet.

Lakering, lak og gulvlak

Man bruger forskellige gulvbehandlingsmåder til forskellige gulvtyper. Disse behandlingsmåder giver forskellige udseende og kvalitet til gulvet. Valget er et spørgsmål om smag og overvejelse af forskellige egenskaber af gulvet som rengøring, gulvets kvalitet, gulning, mm.

Gulvafslibning og gulvlak er en god kombination

En af de mange gulvbehandlingsmåder er gulvlak. Lak hjælper til at snavs og vand ikke kan komme ned på træet og derved beskytter det. Det er nemmere at vedligeholde gulve efter at de er blevet lakbehandlet. Afhængigt af kvaliteten, kan lak holde nogle år frem. Lak er normalt billigere end for eks. olie.

Afslibning og lakering er meget brugt

Der findes også ulemper ved gulvlak. Det er bl. a., at ridser og pletter er nogle gange umulige at fjerne. Der bliver man nødt til at bruge gulvafslibning. Hvis der er snak om en stor uhyggeligt plet et sted på gulvet, skal hele gulvet afslibes for at få pletten fjernet da det ikke er muligt at kun at afslibe en del af gulvet. Man kan dog kamuflere pletten ved at give en gulvbehandling med pigment, og iøvrigt er der følgende typer gulvbehandling at vælge imellem:

  • Olie
  • Lak
  • Voks
  • Lud
  • Sæbe

som du ser er mulighederne mange og det er så op til dig som kunde at tage en beslutning. Skal gulvet være lyst eller mørkt, blankt eller rustikt?

Mange lakmuligheder

Der er også mange forskellige slags lak. De to største grupper er vandbaserede og syrehærdende. Den første er god, hvis man ikke vil eller kan  vente. Vandbaserede lak tørrer nemlig meget hurtigt.

Afslibning  og påføring af lak

Problemet ved den type gulvlak er, at man risikerer at få en ujævn overflade hvis man ikke er så erfaren med lakering. Ved syrehærdende lak tager det lang tid at tørre. Af sikkerhedsmæssige grunde er der stort udvalg af miljøvenlige gulvlakker, som anbefales frem for andre.

Efterbehandling med lak

For at gøre trægulve nemme at vedligeholde, er det smartest at give gulvet efterbehandling, især efter gulvafslibning. Den mest populære måde at gøre det på er at udføre lakbehandling. Lak har sine ulemper og fordele, men det er meget praktisk og ikke er så dyrt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.