Gulvhøvl - Få viden om gulvafhøvling og gulvafslibning

Gulvhøvl – Få viden om gulvafhøvling og gulvafslibning

En gulvhøvl er en elektrisk høvl til afhøvling af trægulve.

gulvlægning

Der er udstyret med en valse hvorpå der er påmonteret en masse små knive. En gulvhøvl skræller den gamle overflade af, så der kan påføres en ny og beskyttende overflade. Det er ikke en barmhjertig metode for der bliver virkelig arbejdet i dybden af træet. En gulvhøvl anvendes derfor ofte hvor der er niveauforskelle, skæve gulve eller gulve der buler og bølger. Herudover bruges en gulvafhøvling også hvor der er en tyk og besværlig overfladebehandling herunder:

  • Fernis
  • Limrester
  • Tæpperester
  • Skibslak
  • Maling

samt en masse andre typer svære overflader som ikke kan fjernes med en almindelig gulvafslibning.

Maskinjustering er nødvendigt

Gulvhøvlen anvendes til bearbejdning af trægulve og er en elektrisk maskine. På en gulvhøvl er der er en valse hvis sål er skærende klinger. Disse skærende klinger kaldes høvljern og rager få tiendedele af en millimeter ud. Denne afstand kan justeres så der kan fjernes op til 3 millimeter af selve træet, så høvlspånerne får den ønskede tykkelse.

Den klassiske høvl

Indbegrebet af en høvl kender vi alle fra sløjdtimerne, hvor vi på et eller andet tidspunkt at prøvet at have sådan et monstrum i hænderne. Normalt bruges en ‘pudshøvl’, men der findes andre høvltyper som ‘skrubhøvl’ og ‘slethøvl’. Hver type har sin egen funktion. I sløjdtimerne har alle nok også stiftet bekendtskab med den lange og store ‘langhøvl’ som var op til 75 cm. Men der er himmelvid forskel på en almindelige sløjdhøvl og en gulvhøvl, men princippet er nøjagtig det samme.

Gulvhøvlen

Gulvhøvlen er et meget vigtigt værktøj for gulvbranchens mange gulvmænd. Og bruges til arbejdsopgaver hvor der virkelig skal arbejdes i dybden af træet. Høvljernene virker som knive der skræller spåner af træet.

Gulvafhøvling  afsluttes med en gulvafslibning

Når der afhøvles så bliver træet nærmest skåret af, og det vil sige at gulvet fremstår meget flosset og groft efter behandlingen. Derfor er det nødvendigt med en gulvafslibning for at give den rette finish og smukke overflade. Herefter skal gulvet have en ny gulvbehandling. Og her findes en række forskellige valgmuligheder:

  • Ludbehandling
  • Oliebehandling
  • Lakering
  • Voksbehandling
  • Sæbebehandling

Du kan nu vælge imellem de behandlinger som er mest velegnet til dine trægulve, og som falder bedst i din smag.

Gulvafshøvling må udføres af en fagmand

Det kræver mange års ekspertise at udføre en gulvafhøvling korrekt. Det kræver års erfaring at være operatør på en afhøvlingsopgave, for den mindste uopmærksomhed kan ødelægge gulvet af evigt.

NOTE: Det kræver koncentration og evne til at følge gulvets forløb at udføre en afhøvling af trægulve

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.