Lakering af gulv - Alt om lak, gulvlak, hvid lak, mat lak, hvidpigment

Lakering af gulv – Alt om lak, gulvlak, hvid lak, mat lak, hvidpigment

Lakering af gulv

Lakering af gulv udføres ofte i forbindelse med en gulvafslibning. Lakeringen foretages med en gulvlak som klar lak, mat lak eller hvid lak.

Gulvafslibning inden lakering af gulv

Inden der påføres lak må overfladen være helt rent og uden nogen form for smuds eller sæbefilm. Det er vigtigt at alt den gamle overfladebehandling er fjernet inden lakering af trægulve.

Komponent lakering af gulv

Der kan anvendes forskellige laktyper. Idag bruges der ofte vandbaseret lak enten som 1-komponent boliglak eller 2-komponent industrilak.

Glansgrader i lak

Hvid lak kan også bruges til lakering af gulv. Først udføres en gulvafslibning hvor den gamle gulvbehandling fjernes. Herefter hvidpigmenteres trægulvet med lud og grundes med en hvid grunder (primer) som efterfølges af 2 eller 3 lag toplak. Det anbefales at give 3 lag lak , for at give den optimale beskyttelse med en stærk slidflade. Lak fås med 3 forskellige slags glans:

  • Højglans
  • Halmat/halvblank
  • Mat

Den hvidpigmenterede lak er lidt dyrere, hvilket skyldes de ekstra arbejdsgange i forhold til den klare lak.

Dansk lak er kvalitet

Der anvendes lak fra TripTrap eller andre producenter ved lakering af gulv, og kvaliteten af lakken har stor indvirkning på de færdige resultat. Dansk produceret lak er altid kvalitet, så det er en af pejlemærkerne når der skal vælges laktype.

Hvid lak og klar lak

Visuelt har den hvide lak samme farve som hvid lud, som alle kender. En lakeret overflade vil dog altid fremstå lidt blankt også selv om der anvendes en mat lak. Den matte lak kaldes også ‘usynlig lak‘ og her vil gulvet fremstå neutralt og uden synlig blank overflade. Men det er til gengælde smudsafvisende samt let at rengøre og vedligeholde.

Vedligeholdelses lakering af gulv

Det bedste resultat fås altid ved en fuldslibning så trægulvet kommer til at stå trærent. Men det er også muligt at give dit trægulve en vedligeholdelses lak. Her renses dit trægulv for sæbefilm og smuds, hvorefter der kradses lidt op i overfladen så den nye lak kan binde. Denne proces kaldes re-lakering og er populært som en plejende eller vedligeholdende process.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *