Lakering af trægulv - Sådan lakeret dit gulv trin for trin

Lakering af trægulv – Sådan lakeret dit gulv trin for trin

Lak er en af de mest anvendte gulvbehandling. Her forsegles træet med en gulvlak, som lægger sig som en hinde på gulvet og skaber den beskyttende oveflade. Lak har været anvendt som overfladebehandling til gulve siden 1940’erne og afløste fernis som den foretrukne gulvbehandling. Og herefter har lakering altid været det foretrukne produkt til gulvbehandling.

Lak og lakering

Et lakeret trægulv får en slidstærk overflade som er nem at holde ren og smudsafvisende. Spilder du på et lakeret trægulv så kan det, modsat andre overfladebehandlinger, let tørres af. Lak fås med forskellige glansgrader og kan deles op:

  • Højglans
  • Halvblank /halvmat
  • Mat

Der er nogle som siger, at den matte lak er en ‘usynlig’ af slagsen, men det passer ikke helt. Men det vil fremstå rustikt, modsat de andre lakker. Et lakeret trægulv kan normalt holde i mange år og har en forholdsvis lang levetid.

Laktyper

Der er flere forskellige typer at vælge imellem og de kan deles op i 2 kategorier:

  • Vandbaserede
  • Med opløsningmidler

Idag anvendes næsten udelukkende vandbaserede idet der er kommet et EU-direktiv der siger, at vandbaserede lakker skal anvendes fremover. Når et kemisk produkt er vandbaseret, så er opløsningmidlet vand, og altså helt uskadelig og harmløs. Hvorimod de opløsningsbaserede er bygget op på terpentin, sprit, cellulose eller andre kemiske produkter. Disse er hormonforstyrrende og kræftfremkaldende og derfor ikke egnede til lakering i boliger.

Vandbaseret lakering

De vandbaserede er særdeles velegnede til trægulve i almindelige boliger, og de har den fordel, at de gulner meget lidt i forhold til andre lakgyper. Og samtidig er de ufarlige og helt harmløse at arbejde med.

Den vandbaseret lak er at foretrække, idet den ikke indeholder kræftfremkaldende opløsningsmidler

Skadelige opløsningsmidler

I mange år har der været anvendt lakker baseret på sprit, terpentin eller cellulose. De giver en meget slidstærk overflade men har til gengæld også den ulempe at de farver trægulve gule. Vi kender nok alle trægulve der er gule, orange og ofte en gylden glød. Disse laktyper er særdeles velegnet til steder med meget trafik som for eksempel trappetrin. Det er nødvendigt med åndedrætsværn og god udluftning ved anvendelsen af disse lakker.

Rengøring

Rengøring udføres med støvsugning og vask med et neutralt rengøringsmiddel. Vand og træ er en dårlig kombination og derfor anvendes en hårdt opvredet moppe eller klud med et par dråber PH-neutralt rengøringmiddel i en spand vand.

Vedligeholdelse

Efter nogle år vil dit trægulv begynde at vise tegn på ælde og slid. Derfor skal det genbehanles med en lak af samme type som den oprindelige. Dog vil det være nødvendigt at afslibe hele gulvet såfremt der er slidt igennem lakken helt ned til det rene træ.

Læs mere her om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *