Den lyse og smukke patina opnås ved en ludbehandling

Ludbehandling – Den lyse og smukke patina opnås kun ved en ludbehandling

Ved en ludbehandling af trægulve, bibeholdes den lyse farve som et nyafslebet trægulv får. De lyse skandinaviske træsorter egner sig fortrinligt til ludbehandling.

Hvordan benyttes en ludbehandling

Et ludbehandlet trægulv kan ikke stå alene, og behøver en overfladebeskyttende behandling med enten:

  • sæbe
  • olie
  • voks
  • lak

Det er selvfølgelig en smagssag, hvilken gulvbehandling der vælges efter ludbehandlingen. Skal det være en naturlig lød som giver et neutralt smukt udseende eller en hvidpigmentering som lyser op?

Lud, sæbelud, ludsæbe, ludvoks, ludning og ludbehandling bruges i flæng om det at holde et lyst trægulv lyst.

Hvad er ludbehandling?

Lud er en blanding af forskellige kemikalier, primært kalk og kautisk soda. Gulvet skal have en gulvafslibning, hvorefter der kan påføres lud. Når ludbehandlingen er tør så må fladen afslibes let og støvsuges. Herefter skal gulvet behandles med en beskyttende overflade.

Hvordan påvirker ludbehandling træet?

Lud er en kemi, en base, som tilføres træet og forhindrer at den lyse og nyafslebne overflade gulnes som følge af lyspåvirkning. Der findes forskellige typer lud til de enkelte træsorter og som passer i kemien til den mængde garvesyre der er i det enkelte stykke træ. Syren i træet neutraliseres med ludden, så man undgår at harpiks og andre naturlige pigmenter ikke tager farve som følge af lyspåvirkning.

OBS: Lud bør påføres af en fagmand, idet den ætsende base er en meget stærk kemi.

Opnå det eftertragtede sandskurede look

Igennem mange generationer har man efterbehandlet lud gulve med tykflydende gulvsæbe. En behandling som branchen er gået mere og mere væk fra grundet de mange alternativer til gulvsæbe.

Der kan anvendes en fed gulvsæbe, ludsæbe eller sæbespåner

TIPS: Men man skal være klar over, at det kun er sæbespåner og grønsæbe, der giver et trægulve den eftertragtede grå-hvidlige patina med udseende som et sandskuret gulv.

 

Lyse trægulve i gamle dage

I gamle dage blev trægulve lysnet ved at man hældte sand ud på gulvet og og efterhånden som man gik på det ville den øverste flade blive slebet af. Når  så herremanden eller andre fine gæster kom på besøg, så blev sandet fejet op og det smukkeste trægulv ville stå tilbage.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *