Olie - oliebehandling af trægulv - Viden om oliering af træ

Olie – oliebehandling af trægulv – Viden om oliering af træ

Olie til oliebehandling af trægulve deles normalt op i to hovedtyper: En hærdende og en ikke-hærdende olie. Til efterbehandling af trægulve anvendes normalt hærdende olie. Den hærdende olie består af vegetabilske olier der er tilsat et tørremiddel.

oliebehandling af trægulv

Olie – oliebehandling af trægulv – Viden om oliering af træ

Oliebehandlede trægulve får generelt en mere naturlig overflade end de fleste andre former for gulvbehandling. Olien trænger ned i træets porer og fremhæver den narturlige glød der er i træet. Åretegninger og træets struktur vil blive fremhævet med olie samtidig med at olien giver en slidstærk overflade.

Hærdende olie anvendes til trægulve

Olien tørrer ved, at dets opløsningsmidldel fordamper hvorved bindemidlet reagerer med ilten fra luften. Derved opstår en kemisk hærdning ned i træet. Når kemien arbejder udvikles der varme, og derfor skal man være meget påpasselig med klude der anvendes. De kan virke som selvantændere og skabe ildspåsættelse. Derfor tilrådes det ikke gør-det-selv folk at arbejde med gulvolie.

Natur olie

Den almindelige klare olie benævnes også naturolie. Den har viser sine egenskaber ved, at den er transparent og dermed helt gennemsigtig. En sådan klar olie uden pigment vil, med tiden, blive noget mørkere. Afhængig af træsorten vil en naturolie bevirke at åretegninger og strukturer i træet bliver mere markant. Og de naturlige pigmenter i der er i træet vil trække op til overfladen og give det en lidt honningagtig farve.

Farvet olie

Gulvolie kan være tilsat farve og pigmenteret med hvidpigment eller mørkere farver. I mange år har hvidolie været meget brugt, men i den senere tid er tendensen ved at vende mod mørkere farver. Der ses gulvolie i de traditionelle eksotiske træfarver men også rene farver som blå, grøn, sort eller postkasserød. Så er du modig, giver vi rabat på et postkasserødt trægulv.

Hvid olie

Hvidolie

Som nævnt benyttes ofte olie med hvidpigment for at efterligne de gamle sandskurede trægulve. Normalt hvidpigmenteret trægulve med en ludbehandling inden den endelige oliebehandling. Når trægulvet har fået en gulvafslibning og gulvet står helt ‘trærent’, så er det meget lyst i sig selv.

Lud og hvid olie

Og for at bibeholde den lyse farve, så tilføres en hvid ludbehandling. Ludden hindrer at trægulvet gulner og beskytter trægulvet mod lys. Når der påføres en ludbehandling først, så giver det også den mest ensartet pigmentering. Gulvet får en hvidlig farve, men vil blive mere hvidt end hvis der kun blev påført olie. Hvid olie er en dyr gulvbehandling sammenlignet med en ludbehandling, men den er til gengæld også mere slidstærk.

Den oliebehandlede gulvflade

Oliebehandling giver en ru og rustik overflade. Dog kan olie poleres op og blive blank efter ønske. Når olien tørrer og hærder nede i træet skabes der en meget slidstærk overflade, der afskyer alt. Gulvet kan forholdsvis enkelt repareres for småridser og hakker. Du skal blot duppe træet med lidt sæbevand eller lægge en fugtig klud på natten over, og så forsvinder skaden. Modstandsdygtigheden overfor vand og andre væsker er forholdsvis god.

Rengøring, pleje og vedligeholdelse

Rengøringen foretages med en hårdt opvredet moppe eller gulvklud, og brug af en gulvsæbe beregnet til oliebehandlede trægulve. Den løbende pleje foregår samtidig med gulvvask. I gulvsæben er der vaskeaktive stoffer som rengør dit gulve, men der er også lidt olie så man vedligeholder sit gulv, samtidig med at det indeholder plejefilm så gulvet ligeledes plejes. Så rengøring, pleje og vedligeholdelse foregår i én og samme arbejdsgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.